Plank Csaba-Leskelődéseim

Csak szívvel érdemes.Bármit. - Vida Gusztáv

2020.

2020. március 01. 22:05 - PlankToni

Új év...első felvételek

 Elbúcsúztattuk az óévet és megkezdtük az új évet! Új év, új lehetőségek! Valaki fogadalmakkal kezdi, kezdte az évet, én fényképezéssel. Az év első fényképezését a Bakony lankáin kezdtem! Tiszta idő fogadott, mikor kiértem. Az alábbi képkocka szó szerint a 2020-as év első "expó"-ja!

blog_12.JPG

Úgy érzem ennél szebb évkezdést nem is képzelhettem volna el!

Ahogy világosodott utamat folytatva egy muflon nyájat pillantottam meg a repcén, azonban annyi hiba csúszott a számításaimba, hogy ők is észrevettek! Hiába, az ördög soha sem alszik! Kosok, jerkék vegyesen. Jellemzően késő ősszel megjelennek a körzetbe és kora tavasszal beljebb, feljebb húzódnak, no de ez élettani sajátosságuk is!

Elég távol voltak...

blog1_14.JPG

blog2_12.JPG

Ki is szúrtak és megugrottak...

Szép, derült, napsütéses idő kerekedett, körbejártam a kaszálót, de semmi mozgás nem volt, kicsit késve érkeztem. Hirtelen ötlettől vezérelve, egy erdő széli vetés közepén próbáltam szerencsét, elhagyott les "romjai"között, hát ha...

Egy őzbak poroszkált mit sem sejtve felém, gyanútlanul, élvezve a kelő nap melengető sugarait.

blog3_14.JPG

De a kattogásra felfigyelt, gyanús lettem neki és elkezdte szaporábban szedni a lábait...

Ez a reggel és az év első kimenetele ennyit tartogatott számomra!

A Másnap már a Mezőföldön talált. A reggel egy cseppet sem hasonlított az előzőhöz. Emlékeztetett, hogy még télvíz van, odakoppintott egy ködös, deres, hideg hajnallal - reggellel! A nád mellett vártam, várakoztam, ugyanis egy bika rudli, az információk szerint, igen jól tartotta a helyét! Kiérkezésem pillanatában üresnek láttam az említett "nyiladékot", állványt - gépet beállítottam és vártam. Az üresnek vélt sásban egyszer csak mozgásra lettem figyelmes...elsőnek egy gyenge villát pillantottam meg, aztán a gazdáját is! Itt is, ott is mozgás kerekedett, de fotózás szempontjából nem a leg"ideálisabb"helyeken. Ezen a terepen nagyon könnyen takarásba tudnak érni, hisz' ki sem jönnek belőle!

blog_13.JPG

Azért megmutatták magukat! A képen egy gyenge képességű "gyerek" bika látható...

blog2_13.JPG

Voltak többen is!

blog3_15.JPG

 Szana szét feküdtek a sásban - nádban. Mozgásra a távolabb pihenők is lábra álltak!

blog4_13.JPG

A fél szár törött volt...

blog5_12.JPG

...ahogy felálltak, megmutatták magukat, úgy tűntek el a nádfal rejteket adó sűrűjében! Én átfagyva, de a látottaktól mit sem bánva, össze szedtem a felszerelésemet és magukra hagytam őket. Meg van szegényeknek a bajuk, ilyenkor...télvíz idején!

Ez a hónap, január ennyit tartogatott, mutatott számomra! Most a februárral folytatom...

Február! Február havát egy röpke "Sárrét" látogatással kezdtem. Tettem egy kört, szerencsét próbálva a libákkal.

Nem volt szerencsém, dokumentációs képet sikerült készíteni...

blog_14.JPG

Összefutottam egy hasmenéses bakkal is. Jó egészséget kívánva neki, ott hagytam...

blog1_15.JPG

A téli nap gyorsan a horizont alá bukott!

Következő alkalommal a Bakonyban próbáltam szerencsét! Felkészülve, hogy ebben az időszakban úgymond "csizmát húznak" a szarvasok! Ugyanis ilyenkor kezdik a koronás fők elhagyni a fegyvereiket, koronáikat. Ilyenkor áll neki boldog, boldogtalan kergetni őket, ugye nem kell mondanom, hogy szabálytalanul! Ebben az időszakban mindenhol ember nyomokkal lehet találkozni erdőn - mezőn, váltókon...mindenhol! Még a fa tetején is! És ez nem vicc! Volt rá példa, de nem sértem senki személyiségi jogait!

A félreértések elkerülése végett, én mindig engedéllyel, a terület tulajdonosával, kezelőjével egyeztetve megyek fényképezni!

No, de térjünk a lényegre! Ezen a hajnalon korán (mint mindig) útra keltem! A napfelkelte nem hazudtolta meg magát, súrolva "giccs" határát, igaz...

blog1_16.JPG

A távolban egy kisebb "nyájat"vettem észre, de a megközelítésük lehetetlen volt a távolság miatt, és az állandó mozgásuk miatt is.

blog_15.JPG

Egy maroknyi kos.

blog2_14.JPG

Egy nagyobb kaszáló szélén cserkeltem, mikor a sűrűből súlyos testek alatt recsegtek és súrlódtak az ágak. Gondoltam, engem nem hallhattak meg, ahhoz távolabb voltak és kint a kaszáló szélén hangtalanul tudtam haladni, a szél iránya is jó volt. A zörgés alapján szarvasokra tippeltem. És nem tévedtem! Egy 7 - 8 fős bika rudli váltott ki a rejtekét adó sűrűből, illetve ugrottak meg. A közelség és a gyorsaság miatt nem igazán tudtam gyorsan visszatekerni a zoom-ot.

blog3_16.JPG

Pillanatok alatt a rét közepén voltak, kettő király már elhagyta a koronáját közülük.

blog4_14.JPG

A fenyves szélén kicsit hezitáltak, nézelődtek, felmérték a terepet.

blog5_13.JPG

Szétszóródtak...

blog6_11.JPG

Míg nem egy arra alkalmas váltón elhagyták, a számukra veszélyesnek vélt, erdőrészt..

blog7_11.JPG

A hónap utolsó napjaiban a "megszokott" bozót szélén próbáltam szerencsét! Itt is hasonló körülményekre számítottam, zavarás terén, mit fentebb írtam! Ahogy jött fel a nap, úgy szorította vissza a szürkület egyhangúságát és úgy festette be a vidéket, alakot és színt öltött minden.

blog3_17.JPG

blog2_15.JPG

Próbáltam a nádfalat és nádfal előtti sásos sűrűt vallatni, de egy zörgést, törést, locsogást nem lehetett hallani. A terület belsejébe haladva megpillantottam egy sötét foltot közvetlenül a nád tövében. Tudtam, hogy ott nincs tuskó és faág, így csakis disznó lehet...

Nem tévedtem!

blog4_15.JPG

Tőle pár méterre szintén feltűnt(ek) egy "vacoknyi" disznó(k), ők összebújtak, úgy melegítették egymást.

blog6_12.JPG

Sikerült őket hangtalanul megközelíteni. Egy hosszú éjszaka után jól esett nekik a kelő nap melengető sugarait érezni a hátukon!

blog5_14.JPG

blog7_12.JPG

Nagyon aludtak! Néha - néha egyikük megmozgatta a nyakát, biztos elzsibbadt, élénkítse a vérkeringését!

blog8_9.JPG

 Míg nem, egyszer csak egy árulkodó, kevergő áramlat...talpra állította őket! Illetve először csak egyikőjüket.

blog9_8.JPG

...ezáltal megkezdte a sort...

blog10_8.JPG

A kissé távolabb vackoló koca is felfigyelt a mozgásra. De a takaró az orrán maradt és az "arcát is összegyűrte az ágy".

blog11_9.JPG

"Az aki szép, az reggel is szép"!

blog12_7.JPG

És mindnyájan elhagyták a bemelegített vackukat, eltűntek az "őserdőbe"! A reggel még annyit tartogatott, hogy akkora mozgás - zavarás kerekedett mint egy sétáló utcán...Így értelmét nem láttam tovább maradni...

A feni videó monopodról készült, nem a legstabilabb...ezt kérem nézzétek el!

 

 

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása