Plank Csaba-Leskelődéseim

Csak szívvel érdemes.Bármit. - Vida Gusztáv

A kíváncsi

2018. szeptember 10. 23:56 - PlankToni

Aki nem hisz a szemének...

...próbálom magam utol érni...

Az alábbi történet is augusztus hónapban történt.

Az őzek násza már a vége felé járt, a szerencse elpártolt mellőlem idén augusztusban, legalább is ami a bakokat illeti, úgy érzem (éreztem), de nem adtam fel. Amikor csak tehettem, mentem.

Délután, kicsit korábban indultam, ugyanis az volt a tervem, hogy befészkelem magam egy bokor tövébe a kaszáló "belsejében"található csenderes szélén. Kiérve a rétre, tapasztaltam, hogy felbálázták a rendeket.Ez még előnyös is lehet számomra, gondoltam.

Alig indultam el a kitűzött leshelyem felé, mikor egy sutát vettem észre a rét egy eldugott szegletében. A bálák takarását kihasználva próbáltam a közelébe férkőzni. Ekkor még hét ágra sütött a nap, nagyon kemény fények voltak.

blog_3.JPG

Sütött - beborult...

blog1_5.JPG

Több képet nem is sikerült készítenem az eltervezett helyen, szarvasokat hallottam mozogni, de kiváltani nem váltottak.Ahogy fogyott a fény és eljárt az idő, felszedelőzködtem és elindultam kifelé a kaszálóról, azzal a szándékkal, hogy az esetlegesen kiváltó szarvasokat már ne zavarjam meg.

A terület szélén még megálltam és várakoztam, kis időm még volt, amely még akár alkalmas is lehet a fényképezésre - gondoltam, az ördög soha sem alszik "felkiáltással".

Balra eltekintve egy bakot vettem észre az erdőből kijőve...amely le is feküdt egy kis bokros liget szélén, alkalmas takarást nyújtva a cserkelésre, megközelítésére. Számításaim nem jöttek be, valami mégis gyanús lett neki és elugrott...

Ott ahol jártam, leültem és vártam, nézelődtem, hallgattam a madarak melódiáját, természet hangjait és próbáltam kihasználni minden egyes percét annak a  harmóniának amelyet csak a természet tud nyújtani.

Balra, a horizont felé pillantva egy kíváncsi fül"párt"vettem észre, amelyet követett a többi. Amennyire tudtam, lapultam, hogy ki ne szúrjanak.

blog2_5.JPG

Lassan legelészve közeledtek, csipegettek, vakaróztak.

blog3_5.JPG

De bizonyos közelségben már gyanús lett a gép hangja.

blog4_4.JPG

blog5_4.JPG

blog8_3.JPG

Annyira felkeltette az ifjú kíváncsiságát, hogy alig fért bele képbe.

blog6_3.JPG

blog9_2.JPG

Portrét is tudtam készíteni. (Mint aki nem hisz a szemének.)

blog7_3.JPG

Triumvirátus.

blog10_2.JPG

Az alábbi bikát a keresőben (gép keresőjében) láttam meg.

blog11_2.JPG

Így ért véget számomra augusztus hava...és a lentebb látható módon indultunk el szeptember kapujába.Tele reménnyel  - "vágyakozással" mint az erdő koronás királyai, hogy talán az idén sikerül...egy olyan képet készíteni...! 

blog12_1.JPG

Szólj hozzá!
Címkék: kíváncsi gímek

Egy szerencsés reggel

2018. szeptember 10. 22:55 - PlankToni

Jókor, jó helyen...

...az alábbi felvételre sokat vártam, mai "kifejezéssel"élve - bakancslistás - volt (titkon remélem, hogy lesz még rá alkalmam barangolásaim során). A sakál...

 Üzekedés idején történt.

Hajnali 4-kor már úton voltam a "megszokott"helyre, mondhatni.Még félhomályban sikerült elfoglalni a "leshelyemet" egy keskeny nyiladékon, amely egy kukorica tábla és egy nagyobb kiterjedésű nádasos - sásos terület közé van ékelve.Szarvasok voltak kint rajta, de sajnos a fény még kevés volt a fényképezéshez, a mozgás is gyanús lett nekik, így faképnél hagytak.Bíztam a korai időben...

Alig helyezkedtem el, mikor a kukoricából 40 méterre kiváltott egy barnás "valami", a takarás akkora volt a nyiladékon, hogy csak a hátából látszódott egy sáv.

Hirtelen azt gondoltam, hogy róka.De hamar beugrott, hogy mivel is állok szemben (mint utóbb kiderült szó szerint is!). A mozgása és testtartása alapján már tudtam, hogy sakál...szerencsémre irányomba indult el!Torkomban dobogott a szívem, ugyanis ritka pillanat, hogy ez az óvatos, rejtett életet élő toportyán ilyen közelre bejöjjön.

A gép kattanására emelte fel a fejét és ugyan azon lendülettel már el is ugrott! Ez az egy kép sikerült a sorozatból...

Először a terület egy részlete...az alábbi "nyiladékon"várakoztam...

mod3_1.JPG

mod6.JPG

És a portré Őkelméről...

sakal.JPG

Mint már említettem korábban, hogy néha "sebezhető"vagyok és eltérek a "tárgytól"...most is megtörtént...az alábbi "betét"képek készültek...

mod_1.JPG

mod1_1.JPG

mod5_1.JPG

És egy kontraszt. Napfelkelte és napnyugta...na persze nem egyszerre(!)

mod4_1.JPG

mod2_1.JPG

Szólj hozzá!
Címkék: aranysakál

Őz nász...

2018. szeptember 01. 00:31 - PlankToni

Nem mindig úgy alakul, ahogy tervezzük...

...nagyon régen nem írtam...

Eltelt augusztus. Sajnos az üzekedés alatt tervezett kijutásaim nem úgy alakultak, ahogy elgondoltam (mennyiségileg). Őzek mozgása és az üzekedés intenzítása tapasztalataim alapján rapszódikusan zajlott. Sípra sem úgy jöttek, ugrottak ahogy "meg van írva".

Az alábbi képek születtek...

mod.JPG

mod1.JPG

mod3.JPG

Ők pedig nagyon szemérmesek voltak, a nyílt placcra nem jöttek ki...

mod4.JPG

A Király is megmutatta magát...

mod2.JPG

A nyúl pedig olyan közelre jött, hogy ennyi fért bele...

mod5.JPG

Összességében gyengének minősítem ezt az időszakot.

Szólj hozzá!
Címkék: Üzekedés
süti beállítások módosítása